Apua Apua

Ergonomia siivoustyössä

Ergonomian avulla sopeutetaan työ vastaamaan työntekijän ominaisuuksia ja tarpeita. Sen avulla parannetaan hyvinvointia, terveyttä sekä turvallisuutta.

Siivous on fyysisesti kuormittavaa työtä, vaikka siivouksen työmenetelmät, -välineet sekä erilaiset koneet ovat entistä kehittyneempiä. Runsas veden käyttö, käsin tehtävät työt, yksipuoliset työliikkeet sekä virheellinen työasento kuormittavat työntekijää. Ergonomisella työskentelyllä on mahdollista helpottaa ja keventää siivoustyön kuormitusta. Kiinnittämällä huomiota ergonomiaan lihassäryt ja sairastaminen vähenevät, jaksaminen työssä lisääntyy ja energiaa riittää työpäivän jälkeenkin.

Millainen on hyvä työasento?

Siivotessakin työskennellään selkä suorana ja pää mahdollisuuksien mukaan pystyssä. Ei turhia kurkotteluja ja kumarteluja, vaan asetutaan mahdollisimman lähelle siivouskohdetta. Ranteet suorina puristamatta tai painamatta työvälinettä turhaan. Työkättä tulisi vaihdella päivän aikana sekä hyödyntää apuvälineitä, kuten säätövarsia sopivalla pituudella, jatkovarsia sekä koneita. Koneellinen siivous onkin tehokkaampaa ja kevyempää kuin mekaanisesti tehty työ.

Tarvikkeita ja kalusteita nostaessa tulee nostaa jaloilla, ei ikinä selällä. Mikäli mahdollista nostot tulisi tehdä työparin kanssa kuormituksen vähentämiseksi. Myös säännöllinen venyttely kannattaa ottaa osaksi arkea. Kevyt venytys auttaa lihaksia palautumaan niiden lepopituuteen.