Apua Apua

Kodin joulusiivous

Kodin joulusiivous kuuluu monen jouluvalmisteluihin. Tässä artikkelissa käsittelemme joulusiivouksen sisältöä ja annamme vinkkejä onnistuneeseen työrupeamaan!


Jokaisen kodin joulusiivous on erilainen. Toinen haluaa siivota nurkkia myöten, toinen on tyytyväinen arkiseen siivoukseen. Molemmat ovat erittäin ok! Joulusiivous tehdään oman tarpeen ja jaksamisen mukaan. Urakkaan voi osallistua myös perheen nuoret. Siivous on mukavaa puuhaa porukassa ja samalla hommat sujuvat nopeammin!

Perinteisesti joulusiivoukseen kuuluu:

  • Tavaroiden järjestely

Vie kalusteilla ja lattioilla pyörivät ylimääräiset tavarat ja vaatteet omille paikoilleen. Tavarat kannattaa laittaa ensin paikoilleen, jotta voi keskittyä yksin paikkojen puunaamiseen.

  • Pölyjen pyyhintä

Ylläpitosiivouksessa pölyjen pyyhintä tehdään yleensä ulottuvuuskorkeudelle. Perusteellisemmassa siivouksessa kannattaa pyyhkiä pölyt myös ylhäältä. Käytä kostutettuja mikrokuitupyyhkeitä ja etene ylhäältä alaspäin, yksi huone kerrallaan.

  • Keittiön siistiminen

Aloita taas ylhäältä alapäin: pyyhi ensin keittiökaapin yläovet ja niiden vetimet, etene välitilaan ja tasopinnoille. Pyyhi tasolla olevat pienkoneet ja tavarat. Pyyhi vielä alakaapit ja niiden vetimet, roskakaappi sekä uuni ulkopinnoilta.

  • WC-tilan siivous

Etene aseptisessa työjärjestyksessä, eli puhtaasta likaisempaan. Aloita käsienpesualtaasta ja etene WC-istuimeen. Tarkemmat ohjeet WC-tilan siivoukseen löydät aikaisemmasta blogistamme.

  • Huolellinen imurointi

Imuroi kodin lattiat ja matot huone kerrallaan. Jos sinulla on reilusti aikaa siivoukseen, voit myös tampata matot ja jättää ne siivouksen ajaksi ulos tuulettumaan!

  • Lattioiden pyyhintä

Imuroinnin jälkeen pyyhi lattiat materiaalin mukaisesti kuiva-, nihkeä- tai kosteapyyhinnällä. Vinkki! Älä tallustele juuri pyyhityllä lattialla, vaan sen kuivua. Näin vältyt kuviaan lattiaan piirtyvistä jalanjäljistä.

Jos jää aikaa, tee jouluksi myös jokin näistä:

  • Suihkutilan siivous ja saunan pesu

Suihkutilan siivousohjeet löydät täältä. Saunan pesu onnistuu helpoiten näin: pese lattiakaivo, tee puhdistusaineliuos, kastele lauteet ja lattia, levitä liuosta alhaalta ylöspäin lauteille ja hankaa pinta puhtaaksi. Pese lattia ja huuhtele pestyt pinnat ylhäältä alaspäin. Viimeisenä vielä kuivaa lattia lattiakuivaimella ja lauteiden istuinpinnat, esimerkiksi ikkunakuivaimella.

  • Uunin ja liesituulettimen pesu

Pese uuni sisäpuoli uunin puhdistusaineella, voit irrottaa sivuritilät helpottaaksesi pesua. Pyyhi kostealla mikrokuitupyyhkeellä huolellisesti kaikki puhdistusaine pois. Pyyhi lopuksi uunin ulkokuori. Irrota liesituulettimen suodatin ja liuota se kuumassa puhdistusaineliuoksessa, joka on rasvan poistoa varten. Pyyhi liesituulettimen ulkokuori ja huuhtele suodatin huolellisesti. Anna kuivua ja aseta suodatin takaisin paikalleen. Vinkki! Monet liesituulettimen suodattimet voidaan pestä astianpesukoneessa.

  • Lakanoiden vaihto

Pyykkää likaiset lakanat ja laita puhtaat tilalle. Jos ilma on sopiva, tuuleta petivaatteet pakkasessa. Vinkki! Laita myös vieraspetiin valmiiksi puhtaat lakanat.

Siistin kodin jälkeen on mukava rauhoittua joulun odotukseen. Jos joulusiivous on sinulle turhan rankkaa puuhaa, ota harkintaan ammattilaisen suorittama joulusiivous, esimerkiksi ensi vuodelle. Kotisiivoojamme suorittavat tänäkin jouluna monen kodin joulusiivouksen Lahdessa, Hollolassa ja Orimattilassa.