Apua Apua

Ikkunanpesu

Siivousmenetelmät

Miten siivous pitäisi toteuttaa? Millaisia puhdistusaineita ja siivousvälineitä kannattaa käyttää?

Tässä osiossa pääset perehtymään siivousmenetelmiin! Annamme vinkkejä, joita ammattisiivoojammekin käyttävät.


Miltä sinun ikkunasi näyttävät talven jälkeen? Keväinen aurinko piristää, mutta paljastaa ikkunoiden liat. Nyt puhutaan ikkunanpesusta!

Ikkunanpesu mielletään jaksottaiseksi siivoustyöksi. Jaksottaisella siivoustyöllä tarkoitetaan säännöllisesti tapahtuvaa, harvemmin suoritettavaa siivousta. Ikkunanpesut tehdään yleensä noin kaksi kertaa vuodessa. Talvella pesu ei onnistu pakkasen takia ja kesällä pesua hankaloittavat lämpö sekä suora auringon valo. Kevät ja syksy ovat oivaa aikaa suorittaa ikkunanpesut, sillä lämpötilat ovat alhaiset, mutta eivät liian viileät.

 

Ikkunanpesuun tarvitset:

 • suojakäsineet
 • sangon
 • ikkuna-avaimen
 • ikkunanpesimen ja ikkunakuivaimen
 • mikrokuitupyyhkeitä
 • froteepyyhkeitä
 • ikkunapyyhkeen
 • ikkunakaavin
 • vettä
 • astianpesuainetta
 • yleispuhdistusainetta

Pitkä lista tärkeitä välineitä! Mikäli haluat suorittaa ikkunanpesun itse, kannattaa hankkia kerralla laadukkaat välineet, jotka kestävät aikaa ja käyttöä.

 

Ohje ikkunoiden pesuun:

Aloita valmistamalla puhdistusaineliuos. Täytä sanko puolilleen vettä ja lisää veden joukkoon tilkka astianpesuainetta ja yleispuhdistusainetta. Astianpesuaineen tensidit irrottavat tehokkaasti hiukkaslikaa ja emulgoivat rasvaa. Yleispuhdistusaineen tehtävänä tässä on painaa lika sangon pohjalle.

Älä annostele likaa! Yliannostelu on aina turhaa, sillä se ei paranna siivousaineen puhdistuskykyä. Lisäksi se aiheuttaa aineen kerrostumista puhdistettavalle pinnalle, ja siten edistää uuden lian kiinnittymistä.

Aseta siivoussanko froteepyyhkeen päälle suojataksesi lattiaa ja pue suojakäsineet. Ikkunanpesu on yksinkertaisten toimintojen toistoa. Lasipinta pestään ja pesuvesi poistetaan ikkunakuivaimella. Pyyhitään valumat ja ikkunoiden välit.

 1. Pyyhi sälekaihtimet.

Aloita pyyhkimällä kaihtimet molemmin puolin kuivalla mikrokuitupyyhkeellä ja nosta ne ylös.

 1. Pese ikkunapinnat.

Pese ikkunat uloimmasta pinnasta edeten sisäpintaan. Kasta ikkunanpesintä tekemääsi liuokseen ja purista ylimääräinen vesi pois. Pese ikkunat ristikkäisin vedoin saadaksesi puhtaan lopputuloksen.

 1. Kuivaa ikkunapinnat.

Lämpimällä säällä tai suorassa auringon paahteessa kuivaa ikkunapinta mahdollisimman nopeasti ikkunakuivaimella, että liuos ei kuivu pintaan kiinni. Jokaisen vedon jälkeen kuivaa itse ikkunakuivain froteepyyhkeeseen. Imeytä myös valumat. Ikkunaan jääneet pisarat pyyhitään pois ikkunapyyhkeellä. Toista kohtia 2–3 ikkunan jokaiselle pinnalle.

 1. Pyyhi ikkunan puitteet.

Tärkeää on puhdistaa myös ikkunan karmit, puitteet sekä ulkopuolella oleva ikkunapelti. Kostuta mikrokuitupyyhe vedellä ja taita puoliksi kaksi kertaa, näin sinulla on kahdeksan pyyhkimispintaa siivouspyyhkeessä. Vaihda aina uusi pinta edellisen likaannuttua, sillä likaisella siivouspyyhkeellä ei tule puhdasta lopputulosta.

 1. Tarkista lopputulos.

Tarkista vielä työn jälki. Mikäli pesuvesi likaantuu, vaihda se uuteen saadaksesi kirkkaat ja läpinäkyvät ikkunat. Hankalaan likaan tepsii ikkunakaavin. Älä kuitenkaan käytä ikkunakaavinta kuivaan ikkunaan, vaan kastele pinta ikkunanpesimellä naarmujen ehkäisemiseksi. Muista sulkea ikkunat ikkuna-avaimella ja laske halutessasi sälekaihtimet alas. Viimeisenä järjestä verhot paikalleen.

 

Kuulostaako työläältä? Sitä se on! Meillä on ilo auttaa ikkunanpesussa ihan jokaisessa kiinteistössä.