Apua Apua

Suihkutilan siivous

Siivousmenetelmät

Miten siivous pitäisi toteuttaa? Millaisia puhdistusaineita ja siivousvälineitä kannattaa käyttää?

Tässä osiossa pääset perehtymään siivousmenetelmiin! Annamme vinkkejä, joita ammattisiivoojammekin käyttävät.


Ylläpitosiivouksessa puhdistetaan käytön kohteena olevat kalusteet ja pinnat. Suihkutilan ylläpitosiivous tehdään käyttöasteen mukaan ja pesu tehdään yleensä vain roiskealueelle. Esimerkiksi neljän hengen taloudessa suihkutila olisi hyvä pestä 1–2 kertaa kuukaudessa. Suihkutilaan kerääntyy runsaasti erilaista likaa ja mikrobeja, joiden leviäminen ja tuhoaminen onnistuu ylläpitosiivouksella.

Suihkutilan siivoukseen tarvitset:

  • puhdistusainetta

Kuten aina ylläpitosiivouksessa, myös suihkutilan siivouksessa kannattaa käyttää neutraalia (pH 6-8) tai heikosti emäksistä (pH 8,1-10) puhdistusainetta. Useimmat yleispuhdistusaineet sopivat tähän tarkoitukseen.

  • suojakäsineet

Vaikka neutraalit puhdistusaineet ovat turvallisia käyttäjälle sekä erilaisille pintamateriaaleille, tulee niiden kanssa silti käyttää suojakäsineitä. Suihkutilan pesuun suosittelemme käyttämään kestokäyttöisiä suojakäsineitä.

  • mikrokuitupyyhkeitä

Tarvitset 1–2 mikrokuitupyyhettä pintojen kuivaamiseen.

  • pesusieni ja astiaharja

Astiaharjalla pestään lattiakaivo. Lattiakaivon pesuun varataan kokonaan oma astiaharja. Kompisienellä tai muulla pehmeällä pesusienellä pestään hana, suihkun osat sekä saippuatelineet.

  • siivoussanko, hankauspesin ja lattiakuivain

Tarvitset puhdistusaineliuosta varten sangon. Hankauspesimellä pestään seinät ja lattia ja lattiakuivaimella kuivataan lattia.

Ohje suihkutilan siivoukseen:

1. Pue suojakäsineet.

2. Tyhjennä suihkutila tekstiileistä sekä irtotavaroista.

3. Tee puhdistusaineliuos.

Täytä sanko vedellä ja annostele yleispuhdistusainetta annosteluohjeen mukaisesti. Älä annostele turhaan liikaa. Yliannostelu on aineen hukkausta, sillä se ei lisää aineen puhdistuskykyä.

4. Pese lattiakaivo.

Pese ensin lattiakaivo astiaharjan ja yleispuhdistusaineen avulla. Neuvot lattiakaivon puhdistukseen löydät aikaisemmasta blogistamme! Suojakäsineet on hyvä pestä lattiakaivon pesun jälkeen pesemällä kädet hanskat kädessä.

5. Kastele pesualue vedellä.

6. Pese seinät.

Kasta hankauspesin puhdistusaineliuokseen ja levitä liuos seinille (ml. pestävät lasiseinät) alhaalta ylöspäin ja pese hierovalla liikkeellä.

7. Pese hanat, suihkun osat sekä saippuatelineet.

Kasta pesusientä liuokseen ja pese kaikki suihkun osat.

8. Pese lattia.

Kaada puhdistusaineliuos pestävälle lattialle ja pese lattia hankauspesimellä. Älä anna liuoksen kuivua pinnoille.

Vinkki! Voit huuhdella seinät ja suihkun osat ennen lattian pesua.

9. Huuhtele.

Huuhtele seinät, suihkun osat sekä lattia runsaalla vedellä ylhäältä alaspäin.

10. Kuivaa.

Kuivaa suihkun kaikki osat ja seinät mikrokuitupyyhkeellä. Lattian kuivaamiseen käytetään lattiakuivainta. Kuivaamalla pinnat ehkäisemme mikrobien muodostumista juuri pestyille pinnoille.

Vinkki! Nopeuttaaksesi kuivausta, voit käyttää seinien kuivaamiseen ikkunakuivainta.