Siivousmenetelmät
Miten siivous pitäisi toteuttaa? Millaisia puhdistusaineita ja siivousvälineitä kannattaa käyttää?
Tässä osiossa pääset perehtymään siivousmenetelmiin! Annamme vinkkejä, joita ammattisiivoojammekin käyttävät.
WC-tilassa on inhimillisesti eritelikaa. Eritteet sisältävät paljon mikrobeja, jotka ovat ihmisen toiminnalle sekä terveydelle haitallisia. Eritteitä ovat muun muassa uloste, virtsa, oksennus, sylki sekä veri. Myös WC-tilan siivouksessa tarkoituksena on mikrobien leviämisen estäminen tai jopa niiden tuhoaminen. WC:n siivous kannattaa suorittaa käyttöasteen mukaan, esimerkiksi kerran viikossa.
Miten WC-tila siivotaan mahdollisimman hygieenisesti?
Hygieenisessä siivouksessa käytetään puhtaita siivousvälineitä ja -tekstiilejä oikein – eli likaa sitovin menetelmin. Aseptisen työjärjestyksen mukaan, edetään puhtaammilta pinnoilta likaisemmille. Tärkeää on katsoa, että pinnat jäävät kuiviksi, sillä kuivilla pinnoilla mikrobit lisääntyvät huonommin.
WC-tilan siivoukseen tarvitset:
- puhdistusainetta
WC:n siivoukseen sopii neutraali tai heikosti emäksinen puhdistusaine. Mikäli sinulla on käytössä desinfioiva puhdistusaine, tarkista että se sisältää kationisten tensidien lisäksi esimerkiksi ionittomia tensidejä, sillä yksinään kationisilla tensideillä on heikko pesuteho. Kotikäyttöön kannattaa hankkia valmis puhdistusaineliuos, näin vältyt aineen annostelulta.
- suojakäsineet
Mahdollisuuksien mukaan suosittelemme käyttämään kertakäyttöhanskoja WC-tilan siivouksessa. Käsineet tulisi vaihtaa WC-istuimen pyyhkimisen jälkeen.
- mikrokuitupyyhkeitä
Tarvitset kaksi siivouspyyhettä. Toinen pyyhe käsienpesualtaalle sekä muille kosketuspinnoille ja toinen WC-istuimelle. Mikrokuitu on tehokas tekstiili lian irrottamiseen, sillä se tunkeutuu likaan ja lian sekä pinnan väliin. Siivousta valmistellessa, kostuta mikrokuitupyyhkeet vedellä ja lisää pyyhkeisiin valitsemaasi puhdistusaineliuosta.
- ikkunapyyhkeen
Tarvitset ikkunapyyhkeen mahdollisen peilin pyyhkimiseen.
- astianpesuharja tai kombisieni
Varaa WC:n siivoukseen oma astiaharja tai kombisieni.
- moppi
Moppi tai muu lattian pyyhkimiseen.
- roskapussi, wc-paperia sekä käsisaippuaa
Siivouksen yhteydessä kannattaa vaihtaa mahdollinen WC-tilan roskis, täyttää WC-paperit ja tarvittaessa myös käsisaippua.
Tee näin:
- Tyhjää roskis, täytä WC-paperit sekä käsisaippua.
- Pyyhi kosketuspinnat.
Taita mikrokuitupyyhe puoliksi kaksi kertaa. Näin sinulla on kahdeksan pyyhkimispintaa pyyhkeessä. Vaihda uusi taitos, kun edellinen likaantuu. Aloita pyyhkimällä kosketuspinnat eli ovenkahvat ja valonapit sekä tahrat ovista. Pyyhi peili mikrokuitupyyhkeellä ja sitten ikkunapyyhkeellä.
- Pese käsienpesuallas.
Annostele puhdistusainetta likaisuudesta riippuen altaaseen, hanaan ja käsisuihkuun. Kastele astiaharja tai kombisieni ja hankaa ensin allas, sitten käsisuihku ja vielä hana. Hana on yleensä likaisin, ja siksi se pestään viimeisenä. Huuhtele käyttämäsi astiaharja tai kombisieni. Sen jälkeen käsisuihku hanan alla ja sitten käsisuihkun avulla huuhtele hana sekä allas. Pyyhi vielä mikrokuitupyyhkeellä allas, hana sekä käsisuihku. Vaihda uusi pyyhkimispinta edellisen likaannuttua. Aseptisen työjärjestyksen kannalta on olennaista edetä ylhäältä alaspäin.
- Pyyhi WC-istuin.
Ensin pestään vesiosa. Annostele nieluun puhdistusainetta likaisuudesta riippuen. WC-harjalla pese huolella vesiosa ja nielu. Vedä vessa ja sulje kansi. Myös WC-istuin pyyhitään ylhäältä alaspäin. Pyyhi puhtaalla mikrokuitupyyhkeellä WC-istuimen nuppi ja vesisäiliö, sitten kansi ja renkaat molemmin puolin, ja vielä istuinosa sekä viimeisenä jalkaosa.
- Pyyhi lattia.
Viimeisenä pyyhi lattia valitsemallasi mopilla tai lattiapyyhkimellä, pintamateriaalista riippuen nihkeällä tai kostealla. Lattian pesu kannattaa aloittaa ovelta, ja lopettaa WC-istuimen juureen, eli edetä puhtaammasta likaisempaan.